Verstandiger Stoken

Training 1 februari 2022

Deze clinic is geweest. Als u geinteresseerd ben in eventuele vervolg clinic, dan kunt u zich hier aanmelden. Hieronder staan de video's van de afgelopen clinic en de FAQ op basis van de gestelde vragen.

Man stelt thermostaat in

Bekijk de videos

De training is al gegegeven, hieronder vind je de videos

Veelgestelde vragen

Nog onduidelijkheden? Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen, of neem contact met ons op.

Wanneer u uw houtkachel stookt, ontstaat er mogelijk roetvorming in de kachel. Deze roet zet zich af op koude oppervlakken, bijvoorbeeld de ruit. Door het juiste hout te gebruiken en op de juiste manier te stoken, wordt de ruit al een stuk minder vies. Helemaal voorkomen zal echter niet lukken, dus is het nodig om de kachelruit regelmatig schoon te maken.

Geniet van een schitterend vuur door een schone ruit

Optimaal genieten met een houtkachel kan eigenlijk alleen met een schone ruit. U heeft het beste zicht op de vlammen en kunt heerlijk wegdromen bij het vuur. Door het juiste hout te gebruiken en op de juiste manier te stoken, wordt de aanslag al minder. Welk hout is goed?

  • Voldoende droog hout met een vochtpercentage tussen 10 en 18%
  • Gekloofd hout (van loofbomen, els, berk, essen, beuk, eiken)

Toch zult u af en toe de ruit zelf moeten schoonmaken. Hoe u dat doet? Dat leggen wij u graag uit!

Stuk keukenrol met as

Een oude methode is een stuk keukenrol vochtig maken, dat in de as te deppen en daarmee de ruit schoon te poetsen. De koude as werkt als schuurmiddel, waarmee lichte aanslag eenvoudig verwijderd kan worden. Even napoetsen en klaar is Kees!

Gebruik ruitenreiniger voor haarden en kachels

Ook bestaat speciale ruitenreiniger voor haarden en kachels. Deze ruitenreiniger is speciaal geproduceerd om de ruit van uw haard of kachel weer brandschoon te krijgen. Spuit de ruit in en laat de ruitenreiniger even intrekken. Met een glasvezeldoek kunt u het glas perfect schoonmaken. Bij hardnekkige aanslag herhaalt u het schoonmaken.

Ruit uit de houthaard halen en terug zetten

Heeft u een inbouw houthaard? Lees dan in de handleiding hoe u de ruit uit de haard haalt. Leg deze op een zachte ondergrond om beschadiging te voorkomen en spuit de ruit in met Van Manen ruitenreiniger. Gebruik de glasvezeldoek om het glas te reinigen. In de handleiding vindt u ook hoe u de ruit weer terug zet.

Bij de aanschaf van een kachel of haard speelt het rendement een grote rol. Het rendement geeft de energieprestatie van een kachel weer.

Energie wordt omgezet in vuur

Om vuur en warmte te creëren verbruikt de kachel brandstof zoals hout of gas. Deze potentiele energie wordt omgezet in vuur dat warmte en sfeer creëert en daarmee een ander soort energie teruggeeft. Het rendement geeft weer hoeveel energie wordt teruggegeven in verhouding tot de verbruikte energie.

Hoog rendement kachel betekent minder belasting

Het rendement van kachels en haarden wordt telkens verbeterd, want hoe hoger het rendement, hoe minder belastend een kachel is voor het milieu. Vanuit de overheid bestaan milieueisen die ook van toepassing zijn op haarden en kachels (EcoDesign).

Milieubewust genieten met uw haard of kachel? Koop dan een kachel met een rendement van 90%. Zo kunt u er zeker van zijn dat u op een milieubewuste manier geniet van warmte en sfeer bij het haardvuur.

Een open haard geeft vrij zicht op de vlammen, er is namelijk geen ruit geplaatst. Door de open verbinding is de uitstoot van schadelijke stoffen maximaal.

Geen open haarden bij de professionele vakhandel

Ook is het rendement minimaal. Wist u dat een open haard een rendement heeft van gemiddeld 15%? Dat betekent dat de meeste energie verloren gaat. Een professionele vakhandel heeft dan ook geen open haarden in het assortiment, gelukkig bestaan er bijzonder goede en verantwoorde alternatieven. Tegenwoordig worden er houthaarden gemaakt met de meest moderne technieken, zodat het net lijkt of u bij een open vuur zit. Het glas is niet of nauwelijks zichtbaar, het rendement hoog en de uitstoot laag. Zo kunt u op een verantwoorde manier genieten van vuur.

Vervang uw open haard door een inzethaard

Met de invoer van de EcoDesign richtlijnen in 2022 is de kans groot dat het stoken van een traditionele open haard ook in Nederland op (korte) termijn verboden gaat worden. Diverse grote steden (o.a. Utrecht) voeren actief beleid op het verwijderen of vervangen van deze haarden. Een bestaande open haard kan in de meeste gevallen namelijk makkelijk vervangen worden door een inzethaard of een inbouwhaard. Door het plaatsen van een inzet-of inbouwhaard wordt de verbranding geoptimaliseerd. De modernste haarden halen zelfs een rendement van wel 80% of hoger! Ook de uitstoot van schadelijke emissies wordt hiermee sterk ingeperkt tot binnen voorgeschreven grenswaarden.

Een schoorsteen dient in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen. Laat daarom uw schoorsteen voor gebruik controleren.

Een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren.

Inspectie door monteur

Een professionele monteur/installateur zal altijd de huidige situatie inspecteren om u van een kwalitatieve vuurbeleving te voorzien!

Schoorsteen onderhouden door schoorsteenveger

Het is ook belangrijk uw schoorsteen en kanaal door een schoorsteenveger te laten onderhouden. Zo voorkomt u overlast en zelfs gevaarlijke situaties! Hoe vaak? Dat hangt af van uw stookgedrag. Één keer per jaar is minimaal om van een goed onderhouden rookkanaal te kunnen spreken.

Univé heeft onlangs een nieuwe dienst geïntroduceerd, genaamd Stoken zonder Zorgen, deze omvat naast vegen ook een inspectie van het rookkanaal.

Belangrijk is dat uw rookgasafvoer voor de haard of kachel voldoet aan de geldende eisen uit het Bouwbesluit en/of de achterliggende NEN-normen en NPR-richtlijnen.

Wanneer u een haard of kachel op dat rookkanaal wil aansluiten, moet deze namelijk voldoen aan bepaalde regels. Wanneer deze niet voldoet, kan namelijk overlast ontstaan voor de omgeving en is er een kans dat de gemeente een stookverbod oplegt.

Dergelijke gevolgen zijn eenvoudig te voorkomen door een specialist al in een vroeg stadium te betrekken bij de ontwikkeling. Zij denken graag mee in oplossingen, met een veilige en voorgeschreven installatiewijze als gevolg.

Informeer voor de zekerheid bij een DE-erkende specialist. Voor gericht advies dient u foto's en tekeningen van uw woning mee te nemen.

In Nederland is het toegestaan om een schoorsteen, gasleiding of kachel zelf te plaatsen. Toch adviseren wij dit te laten doen door een DE-erkend installateur.

Wanneer u zich aan de voorschriften houdt, mag u zelf een schoorsteen, gasleiding of kachel plaatsen.

Schakel een vakkundig installatiebedrijf in

Het is echter verstandig om dit door een vakkundig installatiebedrijf te laten doen, een zogenaamd Duurzame Energie erkend installatiebedrijf. Bij hen bent u verzekerd van een goede advies en een optimale en veilige installatie!

Veilig en vertrouwd

Kiest u voor installatie door een erkende installateur, dan maakt u een veilige en betrouwbare keuze. Deze opgeleide monteurs kunnen de installatie van een kachel of haard, of diverse onderdelen op een professionele manier volledig verzorgen.

Het vermogen van uw haard of kachel dient goed te passen bij uw woning, opstelruimte en uw stookgedrag / warmtebehoefte. Een grote haard of kachel met een groot vuur staat gelijk aan veel warmte! Vuur geeft immers warmte, meer vuur is meer warmte.

Toch kiezen consumenten vaak onbewust voor een te hoog vermogen, simpelweg omdat het grote vuur hen aantrekt. Deze vaak slechte keuze heeft als gevolg dat ze het toestel maar kort of alleen op lage stand kunnen laten branden. Simpelweg omdat het bij het gewenste vlambeeld (daar werd de haard immers voor aangeschaft) te warm wordt in de woonruimte. Bij houthaarden en kachels resulteert dit in een slechte verbranding, zwarte ruiten en een hogere uitstoot. U vormt dus naast een belasting voor uzelf, ook een bron van overlast voor uw woonomgeving.

Dat kan voorkomen worden door een goed advies en de aanschaf en installatie van een passende haard of kachel.

Bij gashaarden heeft een lagere stand geen direct gevolg voor de kwaliteit van de verbranding, maar betekent dit vooral dat je niet kunt genieten van het mooie vlambeeld dat deze haarden te bieden hebben.

Het bepalen van het vermogen

Je kunt hieronder op eenvoudige wijze het vermogen bepalen dat je nodig hebt om de gewenste ruimte te verwarmen. Ook bij een goed of slecht geïsoleerde woning bieden wij u de benodigde handvatten. In de grafiek hieronder zie je het vermogen uitgedrukt in KW. De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het aantal kubieke meters bepaal je door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen.

Uw woning is:

A

  • Goed geïsoleerd
  • Voorzien van dubbele beglazing
  • Voorzien van muurisolatie en vloerisolatie

B

  • Redelijk geïsoleerd
  • Minimaal voorzien van dubbele beglazing
  • Minimaal voorzien van muurisolatie en vloerisolatie

C

  • Slecht geïsoleerd
  • Geen dubbele beglazing
  • Geen muurisolatie en vloerisolatie

Op het snijpunt van één van de drie lijnen kun je vervolgens het vermogen aflezen dat je nodig hebt. Welke van de drie lijnen je moet kiezen, hangt af van de mate waarin jouw woning is geïsoleerd.

Deze grafiek helpt jou bij de keuze voor een haard of kachel op gas of hout in ieder geval om uit dat ruime aanbod een selectie te maken dat qua vermogen het beste bij uw situatie past.

Grafiek

Heeft u wel eens last van rook in de woonkamer tijdens het stoken van uw hout gestookte haard? Dat is in de meeste gevallen een teken dat er iets niet in orde is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Een korte opsomming van mogelijke oorzaken vindt u hieronder, mogelijk is het eenvoudiger te verhelpen dan u denkt.

Uw rookkanaal kan verstopt zitten. Laat dit controleren door een bedrijf die schoorsteen inspecties doet.

Een andere mogelijkheid kan zijn dat er te weinig lucht in de kamer is doordat bijvoorbeeld de afzuigkap in de keuken de lucht uit de ruimte trekt. Dit kunt u eenvoudig testen door een raam open te zetten en kijken of dit invloed heeft.

Ook zou het kunnen dat de haard of kachel niet in balans is met het rookkanaal. Door de verbrandingstechniek van vooral de hoog renderende houtkachels is een juiste afstemming van het rookkanaal belangrijker dan ooit. Raadpleeg hiervoor uw installatiehandleiding of informeer bij een erkende adviseur. Er is vrijwel altijd een oplossing mogelijk.